APPLE VARIETAL POOL AND BREEDING FOR THE BIOCHEMICAL COMPOSITION OF FRUIT
Abstract
Fruit biochemical composition of the apple varietal pool was being studied for 58 years in the oldest pomological institution All Russia Research Institute for Fruit Crop Breeding. Contents of soluble dry matter, total sugar, titratable acids, pectin, ascorbic acid, and P-active substances have been studied. Directed apple breeding for higher content of ascorbic acid in fruit has been carried out since 1970. Biochemical compositions have been studied in 265 apple varieties from the Institute collection, 52 varieties raised at the Institute, and 1400 hybrid seedlings, including 373 selected elite ones. Sources of high contents of biochemically valuable substances and features of their inheritance have been determined amongst the apple varieties and hybrid seedlings. Varieties with high contents of sugars, ascorbic acid, and P-active substances in fruit, as well as with best sugar and acid proportions have been developed and included in the State Register of Breeding Achievements Recommended for Use. It is shown that apple breeding for fruit biochemical composition improvement has great prospects, since the introduction of such varieties would allow increasing the nourishing and preventive value of fruit without additional consumption of nonrenewable energy sources.
About the Authors
E. N. SedovRussian Federation
M. A. Makarkina
Russian Federation
Z. M. Serova
Russian Federation
References
1. Вигоров Л.И. Сад лечебных культур. Свердловск: Среднеуральск. кн. изд-во, 1979. 175 с.
2. Каталог сортов яблони / Под ред. Е.Н. Седова. Орел: Орловск. отд-ние Приокск. кн. изд-ва, 1981. 287 с.
3. Макаркина М.А. Селекция яблони и смородины красной на улучшение химического состава плодов: 06.01.05 «Селекция и семеноводство»: Автореф. ... д-ра с.-х. наук. Брянск: Брянская ГСХА, 2009. 50 с.
4. Метлицкий Л.В. Основы биохимии плодов и овощей. М.: Экономика, 1976. 349 с.
5. Полинг Л. Витамин С и здоровье. М.: Наука, 1975. 79 с.
6. Программа и методика селекции плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Под ред. Г.А. Лобанова. Мичуринск, 1980. 407 с.
7. Программа и методика селекции плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Под ред. Е.Н. Седова. Орел: ВНИИСПК, 1995. 503 с.
8. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Под ред. Г.А. Лобанова. Мичуринск, 1973. 192 с.
9. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Под ред. Е.Н. Седова, Т.П. Огольцовой. Орел: ВНИИСПК, 1999. 608 с.
10. Рысс С.М. Витамины. Л.: Гос. Изд-во мед. лит-ры, 1963. 376 с.
11. Седов Е.Н. Селекция и новые сорта яблони. Орел: ВНИИСПК, 2011. 624 с.
12. Седов Е.Н., Макаркина М.А., Левгерова Н.С. Биохимическая и технологическая характеристика плодов генофонда яблони. Орел: ВНИИСПК, 2007. 310 с.
13. Седов Е.Н., Седова З.А. Селекция яблони на улучшение химического состава плодов. Орел: Орловск. отд-ние Приокск. кн. изд-ва, 1982. 120 с.
14. Седов Е.Н., Седова З.А., Курашев О.В., Соколова С.Е. Роль ступенчатых скрещиваний в селекции яблони на повышенное содержание аскорбиновой кислоты в плодах // Вестн. с.-х. науки. 1991. № 9. С. 140–145.
15. Седов Е.Н, Седова З.А., Соколова С.Е. Ступенчатые скрещивания в селекции яблони на повышенное содержание аскорбиновой кислоты в плодах // Селекция и сорторазведение садовых культур. Орел: ВНИИСПК, 1998. С. 53–59.
16. Смирнова Г.А. Основы биохимии. М.: Высш. шк., 1970. 320 с.
17. Brown A.G., Harvey D.M. The nature and inheritance of sweetness and acidity in the cultivated apple // Euphytica. 1971. V. 20. Nо. 1. P. 68–80.