MORPHOBIOLOGICAL STRUCTURE OF BREAD WHEAT (TRITICUM AESTIVUM L.) IN AZERBAIJAN
Abstract
The article presents information on the distribution of bread wheat in South Caucasus, including Azerbaijan. The subspecies and varietal composition and history of traditional and newly bred varieties of bread wheat are considered. It is shown that ecotype-contrasting groups of varieties should be used to obtain reliable scientific results on the comparative study of physiological and biochemical characteristics.
About the Author
Kh. N. RustamovAzerbaijan
References
1. Алиев Д.А., Талаи Дж.М., Мусаев, А.Д., Ахмедов М.Г. Вклад Института земледелия в продовольственную безопасность страны (на азербайджан ском языке) // Тр. Аз. НИИ земледелия. Т. 23. Баку, 2012. С. 6–12.
2. Культурная флора СССР / Под общим руководством В.Ф. Дорофеева. Т. 1. Пшеница / Дорофеев В.Ф., Филатенко А.А., Мигушова Э.Ф. и др. Л.: Колос, 1979. 346 с.
3. Пшеницы мира / Дорофеев В.Ф., Удачин Р.А., Семенова Л.В. и др. / Под ред. В.Ф. Дорофеева. Сост. Р.А. Удачин. 2-е изд., пер. и доп. Л.: ВО Агропромиздат, 1987. 560 с.
4. Мустафаев И.Д. Определитель пшениц Азербайджана. Баку: Аз. Гос. Изд., 1973. 148 с.
5. Культурная флора СССР / Под общ. рук. Н.И. Вавилова, под ред. Е.В. Вульф; Наркомзем СССР. ВАСХНИЛ. ВИР. М.; Л.: Сельхозгиз, 1935. Т. 1. Хлебные злаки. Пшеница / Сост. К.А. Фляксбергер. 435 с.